JULIANADORP - Een man uit Julianadorp moest zich vandaag in Alkmaar voor de politierechter verantwoorden voor diverse verkeersfeiten. Hij zou tijdens een door de rechter opgelegde rijontzegging onder invloed en met een hoge snelheidsovertreding zijn betrapt in de gemeente Schagen. De officier van justitie eiste naast twee maanden onvoorwaardelijke celstraf een extra ontzegging van de rijbevoegdheid van zes maanden. Daarnaast de verbeurdverklaring van de auto waarin hij reed en voor de forse snelheidsovertreding een geldboete van 1000 euro. Het vonnis van de politierechter was gelijk aan de eis.

Geen geldig rijbewijs en onder invloed

De man werd in 2019 veroordeeld voor een dodelijk verkeersongeval. Daarbij werd de rijbevoegdheid voor de duur van 5 jaar ontzegd. Ook werd zijn rijbewijs ongeldig verklaard. Desondanks werd hij in februari vorig jaar opnieuw betrapt. De man reed met een snelheid van 129 km per uur op de Keinsmerweg in ‘t Zand waar een limiet van 60 km per uur geldt. Dat werd geklokt door een agent op een surveillancemotor. Bij de staandehouding werd een speekseltekst voor het detecteren van het rijden onder invloed uitgevoerd. Een bloedtest bevestigde dat de man onder invloed van THC reed, hij had vier keer de toegestaande hoeveelheid THC in zijn lichaam. De verdachte verklaarde dat hij op weg was om zijn kind op te halen.

Onvoorwaardelijke gevangenisstraf

Voor de misdrijven, het rijden onder invloed van drugs en het rijden zonder geldig rijbewijs, ziet het Openbaar Ministerie geen andere passende straf dan een celstraf. ‘Het is volstrekt onacceptabel dat de man toch weer is gaan rijden met een eerder opgelegde rijontzegging van vijf jaar, dat hij lak heeft aan dat vonnis, terwijl ook vanuit het CBR zijn rijbewijs ongeldig is verklaard,’ lichtte de officier van justitie op zitting toe. De verdachte betuigde vandaag in de rechtbank in Alkmaar geen spijt. Hij vond dat hij al genoeg gestraft was en stelde hoger beroep in.