Op maandagmiddag hield de politie een snelheidscontrole op de Sint Maartensweg in Sint Maartensvlotbrug. Tussen 15.00 en 17.40 uur passeerden 385 voertuigen de controleplaats. Hier geldt een maximum snelheid van 50 km per uur. In totaal reden 52 bestuurders te snel. Hiermee kwam het overtredingspercentage op 14 %. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 84 km per uur. De overtredingen werden fotografisch vastgelegd. De betrokken overtreders krijgen een bekeuring thuisgestuurd.Dubbele snelheid? Bijna vier keer de remweg!

De remweg van een auto is bij 50 km per uur 19 meter en bij 100 km per uur is dat al 74 meter. Maar de remweg is nog niet de stopafstand. Om de stopafstand te berekenen, tel je de afstand erbij die je in de ‘schrikseconde’ aflegt.

Wanneer je 50 km/uur rijdt, dan leg je iedere seconde 14 meter af. 100 km/uur staat gelijk aan 28 meter per seconde. Na die ene reactieseconde begin je pas met remmen. Kortom; je legt heel wat meters af voor je daadwerkelijk stilstaat. Bij 50 km/uur ben je zo 32 meter verder en bij 100 km zelfs ruim 100 meter.

Zelfs als je maar 35 km/uur rijdt, heb je al zo'n 16 meter nodig om tot stilstand te komen. Immers, tijdens je reactieseconde leg je al 10 meter af en dan heeft je auto nog een paar meter nodig om tot stilstand te komen. Dit geldt voor een alerte bestuurder en bij normaal wegdek en goed weer; bij slecht wegdek en slechte weersomstandigheden duurt het langer voor je stilstaat.

Een paar kilometer te hard rijden lijkt onschuldig, maar het verhoogt de kans op een ongeluk met letsel of een dodelijke afloop aanzienlijk. Als iedereen zich aan de snelheidslimiet houdt, hebben we in Nederland een kwart minder gewonden in het verkeer.

2016187926