MALTA - De 25-jarige Schagenaar Jelle R. is op Malta veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 jaar voor de moord op zijn ex-vriendin, Shannon Mak uit Monnickendam. Dat is vandaag bekend gemaakt in de Times of Malta.


Shannon Mak (30), werkzaam op Malta, werd in ochtend van 3 augustus 2018 dood aangetroffen bij haar appartement in Santa Venera. De vrouw werd gevonden in een plas bloed met een doorgesneden keel. Na sectie bleek dat de vrouw ook diverse malen was geschopt en geslagen.

Vrij snel na het ontdekken van het stoffelijk overschot kwam R. in beeld als verdachte, mede omdat er camerabeelden bleken te zijn waarop te zien was hoe hij een mes weggooide. Pas enkele maanden na zijn aanhouding bekende hij de moord omdat hij niet kon verkroppen dat Mak een einde aan een twee jaar durende relatie had gemaakt. Tijdens de zitting in de rechtbank dinsdag bevestigde hij opnieuw schuldig te zijn. Die bekentenis heeft hem waarschijnlijk vrijgepleit voor een levenslange gevangenisstraf, maar de rechter vond de daad van R. dusdanig ernstig dat 30 jaar op zijn plaats was.

De moord op Shannon Mak kwam destijds hard aan in haar geboortedorp Monnickendam waar een herdenkingsdienst en een inzamelingsactie op touw werd gezet om haar hondje en persoonlijke bezittingen terug naar Nederland te krijgen. Deze leverde uiteindelijk bijna 5.000 euro op.