SCHAGEN/MEDEMBLIK - Rechercheurs van het Landelijk Milieuteam politie en de dierenpolitie hebben in samenwerking met de NvWA en onder leiding van het Functioneel Parket dinsdag een inval gedaan in twee panden in de gemeente Schagen en Medemblik vanwege de verdenking van illegale dierenhandel. Een 37-jarige verdachte uit de gemeente Schagen werd buiten heterdaad aangehouden.


Onderzoek

Een aantal maanden geleden startte de dierenpolitie in samenwerking met de NvWA en het Landelijk Milieuteam van de politie een onderzoek naar illegale handel in puppy’s en kittens. Hieruit kwam de 37-jarige verdachte naar voren. De man wordt behalve de illegale handel in dieren ook verdacht van witwassen en valsheid in geschrifte.

Aangetroffen situatie
De doorzoeking werd gedaan in het bijzijn van een rechter-commissaris. Administratie en overige gegevensdragers werden in beslag genomen, evenals een groot geldbedrag. In het pand verbleven 9 volwassen blauwe bulldogs + 2 pups en 8 volwassen britse korthaar katten + 18 kittens. De huisvesting van de dieren was niet in orde. Ze zijn op de locaties door dierenarts nagekeken.

De situatie is fotografisch vastgelegd. Na het aantreffen van deze situatie is direct overleg gepleegd met een Officier van Justitie. De Officier van Justitie gaf toestemming om alle honden in beslag te nemen.

In beslag genomen
Alle dieren worden ondergebracht op een locatie waar ze de zorg krijgen die ze nodig hebben. De dierenpolitie zet in samenwerking met de NVWA en de rechercheurs van het milieuteam het onderzoek voort en naar de illegale handel: meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.