SCHAGEN - Een 49-jarige man uit Schagen is dinsdagochtend aangehouden in zijn woning in Schagen. Hij wordt verdacht van het witwassen van geld en faillissementsfraude.

Er zijn drie auto’s, waaronder twee Porsches, in beslag genomen. Ook de financiële boekhouding is meegenomen voor verder onderzoek.

Ondermijning
Prioriteiten van politie, OM en bestuur zijn de onzichtbare ondermijning en economie zichtbaar te maken en deze aan te pakken. Dat doen we als overheid samen, om informatie te delen over en te kunnen reageren op zaken die niet kunnen kloppen. Voorbeelden zijn: winkels waar jarenlang zelden een klant binnenstapt, kapperszaken zonder stoel en jongeren in peperdure auto’s. Ondermijning drukt eerlijke economie weg, vergiftigt het opvoedingsklimaat en bedreigt de maatschappelijke integriteit. Politie, OM, en gemeente ook organisaties als Fiod, Belastingdienst werken samen het RIEC om onduidelijke en onzuivere financiële transacties te achterhalen.

Het RIEC (Regionaal Informatie en Expertise Centrum) is een samenwerkingsverband tussen de Politie, gemeente, Belastingdienst en het OM en richt zich op de aanpak van georganiseerde criminaliteit. In dit verband kunnen aan de hand van signalen bij verschillende overheidsinstanties informatie worden verzameld om een compleet beeld te krijgen van bijvoorbeeld inkomsten en uitgaves en relaties van binnen een crimineel netwerk. Op deze wijze kan de overheid de krachten bundelen om tot een effectieve aanpak van georganiseerde criminaliteit te komen.”

Meer weten over ondermijning? https://www.politie.nl/themas/ondermijning.html