WAARLAND - Het Openbaar Ministerie vervolgt drie militairen voor ontucht met een collega-cadet op de Koninklijke Militaire Academie in Breda in 2016. Een van hen is een 22-jarige man uit Waarland.

Volgens de aanklacht werd het slachtoffer uitgekleed en gefilmd terwijl de verdachten hem aftrekbewegingen lieten maken in zijn slaap. De verdachte uit Waarland zou mogelijk ook een borstel in de anus van het slachtoffer hebben gestoken. Dat bleek vandaag voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem.

Rotte appels
Het slachtoffer riep in zijn verklaring de krijgsmacht op om strikter de bezem te halen door aspirant-officieren die, ‘als rotte appels’, dit soort misstanden als grap beschouwen. "Ik schaam mij voor wat er is gebeurd met mij, maar óók voor wat dit doet met de goede reputatie van de krijgsmacht, die voor 99 procent bestaat uit militairen die juist een goed hart hebben voor de samenleving."

De 22-jarige verdachte zei dat hij - naar een idee van de groep - na een avond stappen in Breda de broek en onderbroek van het slachtoffer uittrok. Hij ontkende dat hij een borstel vast had.

Meer onderzoek
Tot een strafeis kwam het nog niet. De officier van justitie wijzigde de aanklacht zo, dat het uittrekken van de broek door de 22-jarige en de ‘aftrekbewegingen’ door twee andere verdachten als één gezamenlijk plan zijn uitgevoerd. Daarop hield de rechtbank de zaak aan, zodat de advocaat van de 22-jarige meer gelegenheid heeft voor aanvullend onderzoek.

De andere twee verdachten zijn een 23-jarige man uit Vught en een 23-jarige man uit Utrecht. Zij zouden vandaag ook terechtstaan, maar hun advocaten konden niet.