'T ZAND - Twee jongeren van 20 en 16 jaar zijn vorige week door de rechter veroordeeld voor een reeks autobranden in 't Zand in augustus en oktober van vorig jaar. De twee, destijds een stel, moet enkele maanden de jeugdgevangenis in, voor zover ze die tijd al niet al hebben uitgezeten. Een van hen leek de branden uit 'boosheid, wraak en verveling' te hebben aangestoken.

De zaak van beide in Polen geboren verdachten werd twee weken geleden achter gesloten deuren behandeld, omdat de jongste nog minderjarig is. Zowel hun leeftijd als hun persoonlijke situatie waren voor de rechter redenen om een niet al te hoge straf te geven.

De oudste, de 20-jarige Sylwester W., is namelijk licht verstandelijk beperkt, zo bleek uit onderzoek van een GGZ-psycholoog. Ook komen er bij hem zogeheten antisociale trekken naar voren. Dat zorgt ervoor dat hij zich gemakkelijk laat beïnvloeden, impulsief is en de gevolgen van zijn acties niet goed inziet. Zijn toenmalige vriendin Aleksandra K. (16) heeft een gedragsstoornis en kan haar emoties niet goed uiten. De rechter denkt dat de branden in haar geval een uiting van 'boosheid, wraak en verveling' zijn. Beiden gebruikten bovendien drugs.

Diefstallen
Ze werden ook verdacht van enkele diefstallen, voor W. ging dit voornamelijk om het geld. De twee kregen van de rechter allebei voorwaardelijke jeugddetentie opgelegd: zes maanden voor W., 83 dagen voor zijn ex-vriendin. Daarnaast moeten ze een schadevergoeding betalen. Ook moeten ze worden begeleid door de (jeugd)reclassering en diverse andere instanties.

Medeverdachte P. F. (18) uit 't Zand hoorde twee weken geleden al dat hij 42 dagen onvoorwaardelijke gevangenisstraf moest uitzitten, met aftrek van voorarrest. Een derde verdachte hoorde twee weken geleden dat hij ruim een maand de gevangenis in moet.