SCHAGEN - Op zaterdag 5 februari kunnen inwoners van onze gemeente tussen 10.00 en 14.00 uur gratis bomen ophalen bij de kersverse bomenhub in Schagen. Daar staan jonge boompjes, die ergens anders overtallig of ongewenst waren, tijdelijk ingekuild. De bomenhub is aan de Priggeweg 2 in Schagen. Uitkiezen en meenemen kost niks.


In totaal zijn er duizenden gratis boompjes en struiken op te halen. De actie is onderdeel van Meer Bomen Nu, een landelijke campagne van Urgenda om Nederland sneller te vergroenen. Op de bomenhub krijgen jongere boompjes tijdelijk een plek, voordat ze een permanente plek krijgen bij boeren en bewoners die ze willen planten. De weggeefactie is een samenwerking tussen Meer Bomen Nu en het Clusius College Schagen en is mede mogelijk gemaakt door gemeente Schagen, Provincie Noord-Holland en zandhandel Goderie van Vliet.
Wethouder Hans Heddes zegt: “het groener maken van onze gemeente is een belangrijk doel binnen ons duurzaamheidsprogramma. Het is goed om te zien hoe deze samenwerking hieraan bijdraagt en hoe inwoners hierbij worden betrokken.”

Meld je aan

Elke inwoner van onze gemeente kan zich aanmelden voor één of meerdere gratis bomen via de website van de bomenhub. De zaailingen die uitgedeeld worden zijn tussen de halve en anderhalve meter groot en de kleinere passen in een fietstas. Inwoners mogen zoveel bomen meenemen als zij maar willen, zolang de voorraad strekt. Het terrein waar de bomen op 5 februari op te halen zijn, bevindt zich aan de Priggeweg 2, 1741 NG Schagen (naast de N241). Wie één of een paar boompjes wil, kan op de fiets komen. Wie veel bomen wil halen, kan met de auto komen. Auto’s parkeren kan langs de sloot. Er is voldoende ruimte om afstand te houden op de bomenhub. Het verzoek is om later terug te komen als het te druk is, vanwege de corona-maatregelen.

Boswilg

Eén van de soorten die inwoners kunnen ophalen is de boswilg. Dit is een hele leuke soort voor in tuinen. De boswilg is één van de eerste plantensoorten die bijen van stuifmeel en nectar voorzien. Bij goed weer verschijnen namelijk al in maart de dikke gele mannelijke katjes en de groene langwerpige vrouwelijke katjes. Hij wordt niet al te groot en is waardplant voor verschillende vlinders. Ideaal dus voor ’tegel eruit, meer insecten en vogels’.