SCHAGEN - Bij daglicht wordt duidelijk dat de schade na de brand bij bakkerij Jonker flink is. De brand, die begon en is aangestoken in een kartoncontainer, heeft een deel van de bakkerij in as gelegd en ook omringende panden hebben schade.

Een 22-jarige man heeft zich vannacht als dader gemeld bij de politie. Vandaag is de schade die hij teweeg heeft gebracht goed zichtbaar: de achterzijde van de bakkerij is verwoest en ook de naastgelegen kledingzaak heeft enorme rookschade.

Penetrante lucht
Eigenaar Andy Tersmette was geschokt toen hij zijn zaak binnenging vanmorgen. "Dan krijg je koude rillingen", aldus Andy. "Je ruikt een hele penetrante lucht. Het is vreselijk, we moeten gaan kijken wat er nog te redden valt, maar de geur zit dusdanig in de kleding, dat is onverkoopbaar. Daar kunnen we niks meer mee."

De brand trok gisteravond de nodige kijkers, die op de rook afkwamen. De kermis in Schagen is namelijk in volle gang en dus was er veel publiek op de been. "Er waren zoveel mensen dat het voor de politie ook niet te houden was", vertelt Fabienne, die ook stond te kijken. "Op een gegeven moment liep er een stel jongens een steeg in en die begonnen vuurwerk af te steken. Toen schrok iedereen, want het zijn best wel harde knallen. Toen onstond er alleen maar meer onrust."

Lange nacht
Het was inderdaad onrustig in het centrum van Schagen: ook raakte een agent lichtgewond bij een vechtpartij. De menigte bij de brand gaf gehoor aan een oproep van de Veiligheidsregio om de hulpdiensten de ruimte te geven. Die zijn tot diep in de nacht bezig geweest het vuur onder controle te krijgen.

Winkelend publiek en voorbijgangers blijven even staan om de, bij daglicht goed zichtbare, schade te bekijken. "Ik heb hier 38 jaar in de bakkerij gewerkt", vertelt Wil, die langsfietste. "Ik heb het zelf nog gebouwd, dat nieuwste gedeelte." De ontstane ravage doet hem veel. "Het doet pijn, dat is logisch."